Å starte et firma er en spennende, men krevende prosess hvor det er en stor fordel med planlegging og kunnskap om lover, regler, og bransjekrav. For å lykkes er det avgjørende å hente informasjon fra pålitelige kilder som kan gi deg et godt fundament for å drive en vellykket virksomhet. I denne artikkelen går vi gjennom de viktigste stedene hvor du kan hente informasjon, råd og veiledning når du vurderer å starte et firma (i tillegg til vårt nettsted da).

1. Brønnøysundregistrene

Brønnøysundregistrene er en viktig kilde for alle som vurderer å starte et firma i Norge. De gir oversikt over nødvendige registreringer, som organisasjonsnummer, og hvilke krav som gjelder for forskjellige selskapsformer. Her kan du registrere selskapet ditt enten som enkeltpersonforetak, AS eller en annen selskapsform. I tillegg har Brønnøysundregistrene flere veiledninger om hva du må forholde deg til når det gjelder bedriftsregistrering, og de fungerer som et første trinn for å komme i gang.

2. Revisor og regnskapsfører

Selv om ikke alle bedrifter er pliktige til å ha revisor, kan det være nyttig å rådføre seg med en revisor eller regnskapsfører, spesielt i oppstartsfasen. Disse ekspertene kan gi deg oversikt over hvilke regler som gjelder for skatt, bokføring, merverdiavgift og lønnskjøring. De vil også kunne hjelpe deg med å sette opp gode økonomirutiner fra start, som er avgjørende for at bedriften din skal være økonomisk bærekraftig og overholde lover og forskrifter.

3. Etableringssentre og inkubatorer

Mange kommuner og fylker har egne etableringssentre som er spesielt rettet mot gründere og nystartede bedrifter. Her kan du få gratis eller rimelig rådgivning, tilgang til kurs og seminarer, og ikke minst muligheten til å møte andre gründere i samme situasjon som deg selv. Etableringssentre kan også hjelpe deg med å utarbeide en forretningsplan, noe som er en viktig del av oppstartsfasen.

4. Coworking spaces og nettverk

Coworking spaces er ikke bare steder hvor du kan leie kontorplass, men også et utmerket sted for å knytte kontakter og lære fra andre gründere. I slike miljøer kan du få uvurderlig innsikt i hvordan andre har løst problemer, og du kan lære av andres suksesser og feil. Det er ofte seminarer og workshops som holdes på slike steder, som gir ytterligere mulighet for læring. Vær likevel litt kritisk til hvem du lytter til da mange liker å gi inntrykk av at de kan mer enn de faktisk kan, spesielt nye gründere som er like ferske som deg.

5. Internett og sosiale medier

En av de mest tilgjengelige kildene til informasjon om oppstart av firma er internett. Det finnes mange nettsteder som gir gode veiledninger om oppstart av firma, inkludert Altinn.no, som har detaljert informasjon om alt fra selskapsregistrering til skatteplikt og regnskapsføring. Det finnes også mange gratis ressurser som videoer, blogger, og e-bøker som gir en grundig innføring i hvordan man kan starte og drive firma. Husk at Norge har et eget lovverk, så råd du får på utenlandske nettsider er kanskje misvisende med tanke på å drive firma i Norge.

6. Venner og familie med erfaring

Det kan også være nyttig å trekke på nettverket ditt av venner og familie, spesielt de som har erfaring med å starte og drive bedrift. Selv om de kanskje ikke er eksperter på alt, kan de gi deg verdifull innsikt i hva som kreves, og ikke minst hvilke feil du bør unngå. Å lære fra andres erfaringer kan spare deg for mye tid og frustrasjon.

7. Offentlige institusjoner og støtteordninger

Norge har flere offentlige institusjoner som tilbyr informasjon og støtte til gründere. Innovasjon Norge er et godt eksempel på en institusjon som kan hjelpe deg med alt fra forretningsutvikling til finansiering. De tilbyr også rådgivningstjenester, workshops og seminarer som er rettet mot oppstartsbedrifter.

Vær imidlertid forsiktig slik at du ikke går i støtteordningsfellen. Det vil si at du blir mer opptatt av å søke støtteordninger og tilpasse driften i forhold til dette fremfor å få fremgang i ditt nye firma.

8. Spesifikke bransjekilder

Hvilke krav og regler du må forholde deg til, avhenger i stor grad av hvilken bransje du ønsker å starte bedrift i. For eksempel, dersom du skal starte en restaurant, må du forholde deg til Mattilsynet og deres krav til hygiene og mattrygghet. Hvis du planlegger å starte en teknologibedrift, er det viktig å sette seg inn i immaterialrett, datasikkerhet og personvernregler.

9. Bank og finansinstitusjoner

Når du starter et firma, er økonomisk planlegging og finansiering avgjørende. Mange banker tilbyr egne oppstartspakker for gründere, hvor du kan få tilgang til etableringslån, rådgivning om økonomistyring, og hjelp til å sette opp en solid forretningsmodell.

10. Juridisk rådgivning

Å sikre at du følger lover og regler er viktig når du starter firma. Dersom du begynner å slurve her fra starten av, så er det vanskelig å hente seg inn igjen senere og få bedriften inn i de riktige juridiske rammer.

Selv om mye informasjon kan finnes på nettet, kan det være nødvendig å søke råd fra en advokat for å være sikker på at du er juridisk trygg. Advokater kan hjelpe med kontraktskriving, arbeidsavtaler, selskapsstruktur og andre juridiske forhold som kan ha stor innvirkning på din bedrift.

Å starte et firma er en krevende prosess, men med riktig informasjon kan du gjøre prosessen mye enklere og mer effektiv. Ved å bruke ressurser som Brønnøysundregistrene, revisorer, regnskapsførere, etableringssentre, coworking spaces og internett, kan du sikre at du er godt forberedt og har de verktøyene du trenger for å lykkes.